• BIST 100

    10173,40%1,17
  • DOLAR

    32,27% 0,07
  • EURO

    34,90% -0,11
  • GRAM ALTIN

    2448,04% 0,09
  • Ç. ALTIN

    3912,88% 0,00

Veteriner Hekimden Kene Uyarısı

Veteriner Hekim Uğur Çelikten, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının artması sebebiyle uyarıda bulundu. Evcil hayvan sahiplerine seslenen Çelikten “Yaz aylarında kedi ve köpeklere dış parazit damlası yaptırmayı ihmal et

SAĞLIK 29.04.2024 13:33:00 0
Veteriner Hekimden Kene Uyarısı

Havanın ısınmaya başlamasıyla birlikte kene vakaları da görülmeye başlandı. Yaz aylarında evcil hayvanlarının bakımlarına daha çok dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, Nisan ayında normalin üstünde tespit edilen kene vakalarına karşı aileleri uyardı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) sebepli ölüm sonrasında özellikle kırsal alanlarda kene korkusunun arttığına dikkat çeken Uğur Selin Çelikten,

 

“Geçtiğimiz haftalarda Afrika'dan göç eden doğu cılıbıtı kuşunda kene tespit edildi. Akabinde kene vakalarında artış oldu. Farklı kıtalardaki çeşitli hastalıkların göçmen kuşlar kanalıyla ülkeye girmesi halkta panik yaşanmasına neden oldu. Bu nedenle yazın özellikle parazit enfestasyonundan korunmamız için dış parazit kontrollerini ayda bir yaptırmamız gerekiyor. Sıcak havalarda evcil hayvanlarımıza çok fazla dışarıda egzersiz yaptırmamalıyız. Beslenme diyetlerinde hafif mamalar tercih edebiliriz. Özellikle dışarıya çıkartırken yanımızda su taşımalıyız. Kalp problemleri, solunum yetmezliği, ısı çarpmaları gibi vakalara karşı dikkatli olmalıyız. Tatil beldelerinde yaşayan sevimli dostlarımız denize gireceklerse denizden sonra mutlaka ılık suyla duş aldıralım. Böylece oluşabilecek deri problemlerinin önüne geçebiliriz. Kedi ve köpekleri arabada özellikle camları kapalı bir biçimde bırakmayalım. Kliniğimizde ısı çarpması vakalarında artış var" diye konuştu.

Pire Tasmasını Mecbur Kalmadıkça Kullanmayın!

Uğur Selin Çelikten; “Pire tasmasını mecbur kalmadıkça kullanmayın!” diyerek risklere dikkat çekti. Pire tasmasının gözüktüğü kadar masum bir keneden korunma yöntemi olmadığını söyleyen Çelikten; özellikle uzun süre kullanıldığında yüksek etkili bazı ürünler var ki; kalp kasında hasara neden olan myocardit dediğimiz rahatsızlığa zemin hazırlayabiliyor veya boyun bölgesinde iltihaplı egzama yapabiliyor. Sevimli dostlarımızın boynuna takıldığında 8 ay süresince hiç çıkartılmadan kullanılabilen tasmaları önermiyoruz.

Pire tasması, pire ve kene sorununu hızlı ve kolay bir şekilde çözdüğünden dolayı; hayvan sahipleri ve meslektaşlarımız öncelikle olarak bu alternatif seçeneği değerlendiriyor. Ancak kene ve pirelere karşı tablet ve damla tercih edelim.

Pire Dış Parazit Damlası Kullanmayı İhmal Etmeyin!

 

Yaz mevsiminde artış gösteren kene vakaları nedeniyle hem hayvanların hem de hayvan sahiplerinin ciddi sorunlar yaşadığını sözlerine ekleyen Çelikten, dış parazit damlası kullanmanın önemini şöyle anlattı:

 

“Dış parazit damlası, genellikle evcil hayvanın ense bölgesine yapılan ve kene, parazit, pire, sivrisinek gibi zararlı böceklerin hayvanın üzerine tutunmasını ya da vücudunda üremesini, koloni oluşturmasını engelleyen özel ürünlerdir. Bunun dışında dış parazitler için tabletler de mevcuttur. Bu tabletlerin de etkinliği çok güçlüdür. Dış parazit damlaları, evcil hayvanların açık havada dolaşırken, ormanlık alanlarda veya yüksek çimlerde vakit geçirirken kene ve diğer zararlılardan korunmalarını sağlar. Etkinliği, kene ve diğer parazitlerin bulunduğu bölgelere göre değişiklik gösterebilir, bu yüzden bölgesel olarak uygun dış parazit ilacı seçimi önemlidir.”

Kenenin Üzerine Gaz Yağı Dökmeyin!

Kenenin üzerine gaz yağı, benzin, çamaşır suyu dökülmesinin çok yanlış olduğunu söyleyen Çelikten, bu gibi durumlarda virüsün buluşma riskinin artacağını dile getirdi.

“Yaz aylarında sineklerle bulaşabilen leishmania hastalığına da dikkat edilmeli” diyen Çelikten, Bu hastalık Ege ve Akdeniz bölgesinde çok yaygın. Tatile giden evcil hayvan sahiplerine seyahat öncesi tüm önlemleri almalarını tavsiye ederim.

Sevimli dostlarımızın üzerinde bit, pire, kene gibi yabancı cisimler, hareket eden küçük parazitler gördüğünüzde veya halsizlik, durgunluk, yeme içmeden kesilme gibi problemler olduğunda muhakkak bir veteriner hekime danışın” şeklinde bilgi verdi.

 

Uğur Selin Çelikten yaz aylarında hayvanları keneden korumak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:

 

Düzenli Kontrol ve Temizlik: Evcil hayvanlarınızı ve kendinizi düzenli olarak kontrol edin. Kene ve diğer parazitlerin deriye yapışmasını engellemek için evcil hayvanlarınızın tüylerini düzenli olarak tarayın ve temizleyin. Ayrıca, evinizi ve bahçenizi temiz tutun, düzenli olarak dezenfekte edin.

Dış parazitler (pire- kene) İçin Tablet Veya Damla Kullanımı: Veterinerinizin önerdiği ilaçları kullanarak evcil hayvanlarınızı kene ve diğer parazitlerden koruyun. Bu ürünler, kene ve diğer parazitlerin evcil hayvanınızın üzerine yapışmasını ve zarar vermesini engeller.

Kene İle İlk Yardım: Eğer evcil hayvanınızda bir kene bulursanız, hemen bir veteriner kliniğine gidip derinin içerisine tutunduğu dişleri kalmayacak şekilde çıkarılmasını sağlayın, bölgeyi antiseptiklerle temizleyin.

Çevreyi Temiz Tutmak: Bahçenizde ve çevrenizde düzenli olarak ot kesimi ve temizlik yaparak kene ve diğer zararlıların çoğalmasını önleyin. Ayrıca, su birikintilerini ve nemli alanları kontrol edin ve kurutun, çünkü bu tür alanlar kene ve diğer parazitlerin üremesi için uygun ortamlar oluşturabilir.

Çevreyi Böcek İlaçlama Şirketine İlaçlatmak: Bölgenin düzenli ilaçlanmasını sağlayarak sıcak havalarda aşırı çoğalan pire ve kene nüfusunun önüne geçilebilir.

Yüksek Çimlerden ve Ormanlık Alanlardan Kaçının: Yürüyüş yaparken veya dışarıda zaman geçirirken, yüksek çimlerden ve ormanlık alanlardan kaçının. Bu tür alanlarda kene ve diğer parazitlerin bulunma olasılığı daha yüksektir.

Giysilerinizi ve Ayakkabılarınızı Kontrol Edin: Ormanlık alanda vakit geçirdikten sonra giysilerinizin ve ayakkabılarınızın üzerinizde kene olup olmadığını kontrol edin. Eğer kene bulursanız, hemen çıkarın.

Yeşil Alanlarda Uzun Kollu Kıyafetler Tercih Edin: Dışarıda vakit geçirirken uzun kollu giysiler giymek ve pantolon paçalarını çorapların içine sokmak, kene ve diğer parazitlerin deriye ulaşmasını engeller. Park, bahçe, tarla gibi araziye çıktığımızda; açık renkli elbise giyelim, çoraplarımızı paçalarımızın üzerine çekelim, aktivite sonrası tüm vücudumuzu kene var mı yok mu diye kontrol edelim. İmkan varsa böcek kovucu sprey ve losyonlar kullanalım. Kene ısırmışsa en yakın sağlık kurumundan destek alalım. Keneyi vücudumuzdan cımbızla çok sıkmadan oynatarak keneyi bir bütün halinde çıkartmak önemli. Kene vücutta ne kadar çok kalırsa o kadar çok kan emer. Kanı emdikten sonra tükürüğündeki virüsü de vücuda enjekte eder. Kenenin üzerine gaz yağı, benzin, çamaşır suyu dökülmesi kesinlikte yanlış bir uygulamadır. Çünkü bu gibi durumlarda virüsün bulaşma riski artmış olur.


Çiftçi borcunu ödeyemiyor

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam yapıldı

Kayseri'de Ülkücülere ceza yağdı

Diyanet'ten Beş yıldızlı otelde toplantı daha

Teleferik kazasıyla ilgili hazırlanan iddianame kabul edildi

Erdoğan'dan kırmızı ve beyaz et fiyatlarındaki artışla ilgili açıklama: Bunun hesabını mutlaka soracağız

BUĞDAY ÜRETİCİLERİ TMO'NUN TABAN FİYATI AÇIKLAMASINI BEKLİYOR

YARGITAY BAŞKANI KERKEZ: "YARGITAY'IN ONURUNU VE İTİBARINI KORUMAK İÇİN SÖZ VERİYORUM"

4 İLDE DEAŞ TERÖR ÖRGÜTÜNE OPERASYONUNDA 56 KİŞİ İ YAKALANDI

ERDOĞAN'DAN 'YENİLENME' MESAJI

Eczacılar Vakfı’ndan ‘Eczacılar Günü’ çıkışı: Koca sağlık sisteminde üvey evlat muamelesi görüyoruz!

EN ZOR AMELİYATLAR BU YÖNTEMLERLE İZSİZ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR!

Yalınayak Sokrates Muratpaşa’da sahnelendi

Alanya Demirtaş’ta kanalizasyon hattının üçte ikisi tamamlandı

GÖZ TEMBELLİĞİ ÇOCUĞUN SOSYAL GELİŞİMİNE ZARAR VERİYOR

Antalya Büyükşehir Belediyesi 19 Mayıs’ı coşkuyla kutlayacak

Uysal, ‘Her türlü tasarruf tedbirini uyguluyoruz’

Uysal, ‘Her türlü tasarruf tedbirini uyguluyoruz’

Antalya Bilim Merkezi Gökyüzü Gözlem Etkinliği 15 Mayıs’ta

Zafer Düzen’den, 14 Mayıs Eczacılık Günü Mesajı

Volkan Karasu, Ana Muhalefetin Duruşunu Eleştirdi.!

Düzen, “Türkiye’de Bünyesinde Engelli Birimi Bulunan Tek Parti Saadet Partisi’dir” dedi.

KTİDAR KRİZİN BEDELİNİ ESNAFIMIZA ÖDETMEK İSTİYOR

MANAVGAT’TA BAŞPEHLİVAN İSMAİL BALABAN

BAŞKAN KOTAN: BEN DE MAAŞ ALMAYACAĞIM

HEDEF ENGELSİZ KONYAALTI

Bir Organize suç örgütü daha çökertildi

GÖZLERDEKİ SİS PERDESİ: KATARAKT KATARAKT NEDİR?

Ayşe Ateş tutuklu sanık Emre Yüksel'in videosunu paylaştı: "Bağı var mı, yok mu?"

2 PKK’LI TERÖRİST TESLİM OLDU

Yükleniyor

YUNANİSTAN BAŞBAKANI MİÇOTAKİS ANKARA'DA

Ukrayna, Rusya’ya ait Su-25 uçağını düşürdü

Miçotakis, yarın Türkiye'ye geliyor

BM GENEL KURULU, FİLİSTİN’İN BM ÜYELİĞİNİ İÇEREN KARAR TASARISINI KABUL ETTİ

HAMAS’IN ATEŞKESİ KABUL ETMESİNE İSRAİL REFAH BOMBARDIMANIYLA YANIT VERDİ

Muhammed Al Nahyan Öldü!

İsrail Polisi Türk Vatandaşını Öldürdü

VASYL BODNAR: RUSYA UKRAYNA TOPRAKLARINI TERK ETTİĞİ SANİYEDE MÜZAKEREYE HAZIRIZ

Hamas lideri Haniye'den İsmailağa Cemaati'ne taziye ziyareti

HOLLANDA'NIN "KRAL GÜNÜ" ANKARA'DA KUTLANDI

Ünlü şarkıcı Emir Yeşil hayatını kaybetti

İstanbul’da festival mevsimi başladı

Models of Turkey Güzellik Yarışması Başvuruları Başladı…

Muratpaşa’da nikah yoğunluğu

Entübe edilen Kadir İnanır'dan iyi haber

Bahar Öztan hayatını kaybetti

Kadınlar yaşadıklarını tiyatroyla anlattı

96. Oscar ödüllerine 'Oppenheimer' ile Gazze çağrısı damga vurdu

Konyaaltı’nda Kadın Oyunları Festivali başladı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİNDEN  WONDERLANDE DEFİLESİ

MANAVGAT’TA BAŞPEHLİVAN İSMAİL BALABAN

MANAVGAT GÜREŞLERİNDE BİRİNCİ GÜN TAMAMLANDI

Mete Gazoz Avrupa Şampiyonu Oldu!

MANAVGAT GÜREŞLERİNE HAVA MUHALEFETİ ENGELİ

MANAVGAT GÜREŞLERİNDE MUHTEŞEM AÇILIŞ

Muratpaşa Belediyespor’da yeni yönetim seçildi

Kepez voleybolu lige yükseldi

BAŞKAN KOTAN’DAN GÜREŞÇİLERE MORAL ZİYARETİ

BAŞKAN KARA BAŞARILI SPORCULARI ONURLANDIRDI

Kepez’in kızlarından ilk galibiyet

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam yapıldı

Teleferik kazasıyla ilgili hazırlanan iddianame kabul edildi

BUĞDAY ÜRETİCİLERİ TMO'NUN TABAN FİYATI AÇIKLAMASINI BEKLİYOR

YARGITAY BAŞKANI KERKEZ: "YARGITAY'IN ONURUNU VE İTİBARINI KORUMAK İÇİN SÖZ VERİYORUM"

4 İLDE DEAŞ TERÖR ÖRGÜTÜNE OPERASYONUNDA 56 KİŞİ İ YAKALANDI

Uysal, ‘Her türlü tasarruf tedbirini uyguluyoruz’

Uysal, ‘Her türlü tasarruf tedbirini uyguluyoruz’

Bir Organize suç örgütü daha çökertildi

Ayşe Ateş tutuklu sanık Emre Yüksel'in videosunu paylaştı: "Bağı var mı, yok mu?"

2 PKK’LI TERÖRİST TESLİM OLDU

Mayıs ayı poliçelerinde azami artış oranı belli oldu

Alkan’dan Ankara’ya “Korsanla Mücadele” Çıkarması

kamu taşınmazı son sürat satışlar

Zorunlu Trafik Sigortasında Yeni Dönem Bugün Başladı

EN ÇOK OTOMOBİL HANGİ İLİMİZDE?

Zafer Partisi'nin İstanbul adayı Azmi Karamahmutoğlu

Konyaaltı'nda Büyük maraton sona erdi

CHP'nin belediye başkan adaylarını açıklayacağı tarih belli oldu

Trafikte bunu yapan yandı! İşte trafik cezaları

Togg'a büyük zam

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16