Önemsenmesi gereken boğaz ağrılarının nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü?
Boğaz ağrısını oluşturan nedenler nelerdir? Boğaz ağrısı nasıl ortaya çıkar? Nasıl bir tedavi uygulanır? Boğaz ağrısına karşı önlem alınabilir mi? Tüm bu soruların cevaplarını, merak edenler için bir araya getirdik. İşte detaylar…
Boğaz ağrısının başlıca nedeni enfeksiyonlardır. Bademcik enfeksiyonu, beta enfeksiyonu gibi nadiren bakteriyel boğaz ağrısı görülürken, virüs kaynaklı enfeksiyonlarla ise çok sık karşılaşılmaktadır. Öte yandan enfeksiyon kaynaklı olmayan boğaz ağrıları da mevcuttur.
Burun içi rahatsızlıktan kaynaklı burundan solunum yapılamadığı zaman veya ağızdan nefes alınması sebebiyle oluşan boğaz kuruluğu ya da sigara ve hava kirliliğinin neden olduğu boğaz tahrişinden dolayı da boğaz ağrıları görülebilir. Enfeksiyon kaynaklı olmayan boğaz ağrıları, reflü veya kanser gibi bazı ciddi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
Kaslarla çevrili boğaz, bir şeyler yeyip içerken kasılır ve besinlerin aşağı inmesine yardımcı olur. Boğazın iç kısmı mukoza dokusuyla kaplıdır. Boğazda oluşan ağrı, kaşınma ve benzeri hisler mukoza dokusundan doğar. Mukozanın şişmesi, tahriş olması boğaz ağrısına ve rahatsızlıklarına neden olur.
BOĞAZ AĞRISI İÇİN NASIL BİR TEDAVİ UYGULANMALIDIR?
Boğaz ağrısı şikayetinin virüs veya mukoza tahrişinden kaynaklı olduğu düşünülüyorsa;
Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli, su ve sıvı tüketimi artırılmalıdır. Ayrıca pastil veya gargara kullanımı da boğaz mukozasını rahatlatmak, enflamasyonla mücadele etmek ve ağrıyı azaltmak amacıyla kullanılan pratik desteklerdir. Hastalık etmeni olan virüslerle mücadele edebilmek için bağışıklık destekleyici ürünler, vitamin ve mineraller de kullanılabilir.
Kızamık, su çiçeği gibi virütik hastalıklarda, cilt döküntülerinin yanı sıra boğaz ağrısı da görülebilir.
Birkaç gün içerisinde geçmeyen ve ağır seyreden boğaz ağrısı söz konusu ise, muhakkak doktora danışılmalıdır. Bakteriyel enfeksiyonlarda uzun süren boğaz ağrısı ve şiddetli yutma güçlüğü yaşanmaktadır. Doktor tarafından yapılan muayene ve antibiyogram testi neticesinde bakteriyel olduğu düşünülen boğaz ağrıları tedavisi için, yukarıda belirtilen önerilere ilave olarak doktor tarafından antibiyotik kullanımını da önerilebilir.
Pastil, boğaz mukozasına doğrudan etki ederek boğaz ağrısını dindirmek ve yutkunmayı kolaylaştırmak amacıyla hızlı ve etkili sonuçlar sağlayan ve pratik kullanımlı formlardır. Kullanıldığı andan itibaren tükürük bezlerini harekete geçirir, yutkunma zorluğunu ortadan kaldırarak kişiyi rahatlatır. Pastil, kolay tüketilebildiği için boğaz ağrılarında sıklıkla önerilen ve tercih edilen bir alternatiftir.
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.