• BIST 100

    9359,07%0,10
  • DOLAR

    39,38% 0,05
  • EURO

    45,59% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4281,22% -0,07
  • Ç. ALTIN

    6917,83% -0,23

TZOB Başkanı Bayraktar: “Yüzde 100'lere varan kuru alanda zarar söz konusu”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa’da kuraklığın etkili olmasıyla tarlada ekili ürünlerde yüzde 100’e varan bir zararın yaşandığını ifade etti.

GÜNDEM 17.05.2025 18:26:00 0
 TZOB Başkanı Bayraktar: “Yüzde 100

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa illerinde yaptığı incelemelerin ardından açıklama yaptı.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde buğday ekili alanı gezen Bayraktar, buğday, arpa ve mercimekte yüzde 100’e varan bir kaybın söz konusu olduğunu ifade etti. Bayraktar, şöyle konuştu:

''Doğal afetler bizi fevkalade üzüyor. Ülkemizde özellikle tarım sektörünü çok olumsuz bir şekilde etkilemeye devam ediyor. 22 vilayetimizde daha önce bir don afeti ile karşı karşıya kaldık ve gezdiğimiz yerlerde de gördük. Ürünlerimizin aşağı yukarı yüzde 100'ü maalesef zarar gördü, yandı ve ciddi bir üretim kaybıyla karşı karşıya kaldık. Tabii don afetini 65 vilayetimizde maalesef yaşadık. Şimdi tabii arkadaşlarımız, bu bölgedeki başkanlarımız bizi aradılar. Dediler ki ‘Kuraklık halen devam ediyor. Bu bölgeye de gelmenizi ve bizzat bu kuraklığı yerinde görmenizi istiyoruz’. Biz de incelemelere Şanlıurfa'dan başladık. Şanlıurfa hem buğday, hem arpa, hem mercimek açısından önemli ilimiz. Mardin'le beraber, Diyarbakır'la beraber bu üç ilimiz çok önemli bir üretim merkezi. Tabii Şanlıurfa'da sahada gördüğümüz kadarıyla ve başkanlardan aldığımız bilgilere göre gerek buğdayda, gerek mercimekte, gerek arpada yüzde 100'lere varan kuru alanda zararlar söz konusu. Mardin'e geldik. Mardin ilimizde de yaptığımız tespitlerde yine kuru alanlarda bu üç ürünümüzde yüzde 100'lere varan zarar söz konusu. Bugün de tabii Diyarbakır'a geldik. Diyarbakır'a geldiğimizde hem arkadaşlarımızdan aldığımız bilgi hem de burada yaptığımız tespitlerde burada da yine bu üç önemli ürünümüzde ki Diyarbakır'da biliyorsunuz hem mercimekte, hem buğdayda hem de tarla üretiminde çok önemli illerimizden bir tanesi. Yüzde 100'lere varan kuru alanda zarar söz konusu.

''Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ciddi bir kuraklık tehlikesi bizi bekliyor''

Tabii ben mart ayında bir açıklama yaptım.  Dedim ki, eğer mart ve nisan ayında gerekli yağışları alamazsak özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ciddi bir kuraklık tehlikesi bizi bekliyor. Maalesef bu yağışlar nisan ayında da gelmedi. Mayıs ayında da gelmedi. Aslında 7,5 aydan beri yağış almıyor. Yani 1 Ekim'den 16 Mayıs'a kadar 7,5 ay maalesef bu bölge yağış almadı. Dolayısıyla bu bölgede hem bitkisel üretim hem tabii kalite yönünden hem de maalesef verimlilik yönünden büyük kayıplar yaşamış durumda görünüyor. Yani üretim rakamları da bu manada arzu ettiğimiz seviyede olmayacak gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

‘Tarımda maalesef sürdürülebilirliği sağlayabilmek bu manada çok zor görünüyor’

Çiftçilerin zor bir süreçten geçtiğini aktaran Bayraktar, kuraklıkla birlikte tarımsal üretimde sürdürülebilir sağlamanın zorlaştığını dile getirerek, şunları söyledi:
“Şimdi tabii biz burada çok zor bir iş yapıyoruz. Yani dışarıdan göründüğü gibi değil. Yani üreticilerimiz açık fabrikada üretim yapıyorlar. Doğal afetlere açık üretim yapıyorlar. Yani bir taraftan zaman zaman artan maliyet artışları üretimi sürdürülebilir olma havasında zorluyor. Bunun dışında zaman zaman mallarımızı uygun değer fiyattan pazarlamakta zorlanıyoruz. Zaman zamanda gelen böyle doğal afetler çoluk çocuk, verilen emeği birkaç gün içerisinde yok ediyor. İşte tarım böyle bir şey. Yani tarımda maalesef sürdürülebilirliği sağlayabilmek bu manada çok zor görünüyor. Ülkenin gıda güvenliğini sağlamakta üreticimiz gerçekten zorlanıyor. Çok zor koşullarda üretim yaptığımızı bu ülkede herkesin bilmesi lazım. Bütün bunlara rağmen bu ülkede sofralarımızda bir şeyi eksik bırakmıyorsak bu ülkenin gıda güvenliğini sağlıyorsak bir teşekkürü hak ediyoruz. Çiftçilerimizin hakkı ödenmez. Gerçekten dünyanın hiçbir yerinde bu şartlarda bu üretimi sağlayabilecek çiftçiyi bulmakta son derece zor. Üreticilerimiz böyle bir zamanda hem örgütlerini yanında görmek istiyor. İşte onun için buradayız. Hem de devletini yanında görmek istiyor. Şimdi bu bölge için gerçekten çok üretim olarak çok önemli ürünler bunlar. Buğday üretiminin tek başına yüzde 20'sini sağlayan, mercimek üretiminin yüzde 90'ını sağlayan, arpa üretiminin yüzde 15'ini sağlayan çok önemli bir üretim merkezinde bulunuyor. Burada çiftçilerimiz u kuraklık afetinden de mağdur olmuş durumda. Şimdi burada hem bizi yanında görmek istiyor haklı olarak hem devletinin yanında görmek istiyor. Dolayısıyla bizden de gezerken birtakım talepleri oluyor.”

‘Önümüzdeki yıl üretime devam edebilmeleri için tarlada kalabilmeleri için paraya ihtiyaçları var’

Bayraktar, kuraklık nedeniyle üretim yapamayan çiftçilere desteklerin sağlanması gerektiğini de belirterek, “Biz özellikle don afetinde zarar gören üreticilerimiz için talep ettiğimiz şeyleri aynı talepleri yine bu bölgede kuraktan zarar gören üreticilerimiz için de istiyoruz. Üreticilerimizin nakit desteğe ihtiyacı var. Bu nakit desteğin bu üreticilerimize sağlanmasını istiyoruz. Bunun dışında üreticilerimizin bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine borçları var. Yani bu sene para kazanamayacaklar. Çünkü ürün yok. Para kazanamayacaklar. Önümüzdeki yıl üretime devam edebilmeleri için tarlada kalabilmeleri için paraya ihtiyaçları var. Yani dolayısıyla banka borçlarını da bu nedenle ödemeleri mümkün değil. Banka borçlarının yapılandırılmasını talep ediyoruz. Yani nakit yardımın dışında bu da fevkalade önemli” diye konuştu.

'Kuraklık ciddi bir tehdit, tehdit olmaya devam edecek'

“Üreticilerimiz bunun dışında Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) ile alakalı beklentilerini de bize ifade ediyorlar” diyen Bayraktar, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“TARSİM’in sahada tespit yaparken hakkaniyetli ve adil olmasını, doğru tespit yapmasını ve üreticiyi korumasını özellikle istiyorlar. Bunu da TARSİM yetkilileriyle görüştük ve görüşmeye de devam edeceğiz. Çünkü TARSİM şu an arzu edilen seviyede değil. Yani üreticilerimizin üçte biri ve Türkiye'deki üretim alanlarının da beşte biri TARSİM’de. Dolayısıyla eğer biz bu alanları genişletmek istiyorsak daha fazla çiftçiyi TARSİM’le buluşturmak istiyorsak o zaman TARSİM’in de çiftçilerimize gerekli kolaylığı sağlaması gerekiyor. Şimdi tabii özellikle bu bölgede üreticilerimizin bizden hükümete iletmesi iletmemizi istedikleri bir takım talepleri var. Kuraklık ciddi bir tehdit, tehdit olmaya devam edecek. Önümüzdeki yıllarda bu kuraklığı yaşayacağız. Bu görünüyor. Tabii hem bu sene hem önümüzdeki yıllarda üreticimizin su sarfiyatını ve elektrik sarfiyatını artıracak. Yani enerji giderleri artacak çiftçimiz. Ama bizim yaptığımız tespitlere göre en fazla artan fiyatı artan bir yıl içerisinde girdi. Elektrik fiyatı görünüyor. Sulama ücretleri de çok arttı ve üreticimiz bu sulama ücretlerinin yüksekliği karşısında bu ücretleri ödeyemiyoruz diyorlar. Sulama ücretlerinde haklı olarak indirim istiyorlar. Elektrik fiyatlarında indirim istiyorlar ve enerji masraflarının aşağı düşürülmesini istiyorlar haklı olarak.”

“Biz bu haklı taleplerini hükümetimize ileteceğiz”

Çiftçilerin taleplerini hükümete ileteceklerini söyleyen Bayraktar, “Biz de bu haklı taleplerini hükümetimize ileteceğiz. İnşallah bu haklı taleplerine de bir cevap bulmuş olurlar. Bu fevkalade çünkü önemli. Yine üreticilerimizin bizden istediği bir şey daha var. Diyorlar ki Bağ-Kur ücretlerimiz çok yükseldi. Asgari ücret arttıkça 9 bin lira seviyesine geldi. Bunu ödeyemiyor. Yani 9 bin lirayı ödeyemedikleri Nereden anlıyoruz? Bugün Sosyal Güvenlik Kurumu'nda 2021 yılında 1 milyon kayıtlı çiftçi vardı. Bugün 413 bine düştü. Yani yüzde 50'den fazlası azaldı. Demek ödeyemiyor. Odaya geliyor. Oradan muvafakatname alıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan ayrılıyor. Peki bu çıkış devam ettiği müddetçe bu üreticilerimizin sosyal güvencesini nasıl sağlayacağız? Bu üreticilerimizi nasıl emekli edeceğiz? Sonuçta herkesin emekli olması lazım bu şekilde bu şekilde orada. Bu şartlarda herkes ayrılıyor. Demek ki bu primlerin de aşağı düşürülmesi fevkalade önemli” dedi.

‘Gençlerimizi tutamıyoruz’

Gençlerin tarımsal üretimden uzaklaştığına dikkat çeken Bayraktar, “Özellikle gençlerimizi tutamıyoruz. Tarım, istikrarlı para kazanamayan bir ekonomik faaliyet. Bakın bu tarım ekonomik faaliyet. Yani para kazanmak için yapılıyor. Para kazanamayınca insanlarımızı tutamıyoruz. Gençlerimizi tutamıyoruz. Gençlerimiz maalesef bugün 18-32 yaş arasındaki gençlerimizin oranı yüzde 5'e kadar düştü. Yani ne demek bu? Artık tarımda genç kalmadı demektir. Dolayısıyla bu gençleri tarımda tutmanın da bir yolu bunların sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödenmesini talep ediyoruz. İşte yönetim kurulu üyelerimizle beraber geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımızla ve bakanımızla yaptığımız toplantıda bunu ifade ettik. Daha önce de 1 Mayıs'ta da ben Sayın Cumhurbaşkanının, Maliye Bakanının ve Çalışma Bakanının bulunduğu toplantıda bu talebimi ifade ettim” ifadelerini kullandı.

‘DEDAŞ'ı da buradan da uyarmış olalım ama Ankara'da da gerekli temaslarımızı yapacağız’

Açıklamasında Dicle Elektrik’e (DEDAŞ) yönelik eleştirilerde bulunan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Şimdi tabii bir de bu bölgede çok şikayet aldığım bir konuyu söyleyeyim. Yani bu DEDAŞ benim üreticimi çok üzüyor. Buradan DEDAŞ'a sesleniyorum. Bakın bu DEDAŞ'ın gidişatı gidişat değil. Yani benim üreticimi çok üzüyor. Yani bir taraftan üreticilerim diyorlar ki fazla fatura geliyor. Her insan bugün DEDAŞ'la mahkemelik. İcralık olduk diyorlar. Mallarımıza icra geldi diyorlar. Bunun ötesinde bir de doğruluk bulmadığım bir şeyi söyleyeyim. Verilen destekler çiftçinin üretimiyle alakalıdır. Yani destek veriliyorsa çiftçiye ürettiği içindir, üretmesi içindir. Sen üret ben sana destek vereceğim demektir. E peki tamam da DEDAŞ bunları nasıl bloke ediyor? Yani DEDAŞ bunlara nasıl el koyuyor? Yani devlet bu primi verirken üret diyor. DEDAŞ el koyuyor üretme diyor. Yani böyle bir şey olmaz. Bakın burada ciddi bir haksızlık var. Bunun bunu da önlememiz lazım. Bunun da önüne geçme lazım. DEDAŞ'la alakalı başka sıkıntılarımız da bize intikal etti. Arkadaşlarımızla görüştük. Yani DEDAŞ'ı da buradan da uyarmış olalım ama Ankara'da da gerekli temaslarımızı yapacağız. Tabii bu ve benzer şikayetler bize geliyor. Üreticilerimizi alan da bu manada dinliyoruz. Bunları tekrar hükümetimizle, ilgili bakanlarımızla tekrar görüşeceğiz. İnşallah bazı sorunlarınızın çözümüne katkı sağlarız.”

‘Yarın çiftçimizi ihmal edersek soframızda üç öğünde bir şeyler eksik olur’

Şimdi Türkiye'de üretmek zorlaştığını anlatan Bayraktar, gıda güvenliğinin sağlanması için üreticilere destek olunması gerektiğini söyledi. Bayraktar, “Üreticimizin arkasında durmazsak gerekli destekleri vermezsek bu ülkenin gıda güvenliğini sağlayamayacağımız net orta yerde. Bunu herkesin bilmesini istiyorum. Onun için inşallah bu destekler verilir. Çiftçimiz tarlasında kalır, üretmeye devam eder. Sofralarımızda bugün üç öğün bir şey eksik değilse, bir şey eksik olmuyorsa çiftçimize herkesin, bu ülkede yaşayan herkesin teşekkür etmesi lazım. Ama şunun da bilinmesi lazım. Yarın çiftçimizi ihmal edersek soframızda üç öğünde bir şeyler eksik olur. Yani eğer böyle bir pozisyonda kalmak istemiyorsak, böyle bir durumu yaşamak istemiyorsak çiftçimizin arkasında duralım” şeklinde konuştu.

Serap Yazıcı Özbudun AKP'ye makamı kaptı

Caran,Bir seçim vaadini daha hayata geçiriyor

TBB, BELEDİYELERİN AFET BİRİMLERİNDE ORTAK YAPILANMA İÇİN ÇALIŞTAY DÜZENLEDİ

Ümit Özdağ Cezaevi'nden çıktı

Kepez’den su baskınlarına karşı hummalı çalışma

Özgür Özel: Ya o zammı alacağız ya da...

Antalya Havalimanı tavanı çöktü

ADG’NİN KONUĞU VALİ HULUSİ ŞAHİN OLDU

AKSU BELEDİYESİ, ARAÇ FİLOSUNU GÜÇLENDİRMEYE DEVAM EDİYOR

Ümit Özdağ'a tahliye kararı

ASAT’tan gelecek nesillere su bilinci aşılayan proje: “Su Hayattır”

Büyükşehir’den Şehir Hastanesi’ne kolay ulaşım

Abdal Musa Anma Etkinlikleri başlıyor

Uluslararası Markalara Güncel Yaklaşımlar

MANAVGAT BELEDİYESİ TSM KOROSU’NDAN “SOLİSTLER GEÇİDİ” KONSERİ

Kepez’in sünnet kayıtları başladı: Son gün 16 Temmuz

Hedef yeni Mete Gazoz’lar yetiştirmek

KONYAALTI’NDA KALDIRIM İŞGALİNE GEÇİT YOK

AKSU KUMKÖY SAHİLİ, DENİZ KAPLUMBAĞALARI İÇİN TEMİZLENDİ

Trump: Herkes Tahran'ı derhal boşaltsın

Fetullah Gülen'in kuzeni Kemalettin Gülen İstanbul'da yakalandı

Akaryakıt fiyatlarına zam geldi

İran’dan İsrail’e Füze saldırısı başladı

Yönümüz Özbekistan olsun

Korkuteli’nde Asfalt ve Yama Çalışmaları Başladı

Korkuteli'nde 1000 Kişilik Açık Hava Düğün Alanı 28 Haziran’da Hizmete Giriyor

Tahran'a bomba yağıyor

Özgür Özel İmamoğlu'nun görüşmesini anlattı!

Başkan Muhittin Böcek Ferdi Zeyrek’i unutmadı

Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin yeni başkanı seçildi

Yükleniyor

Trump: Herkes Tahran'ı derhal boşaltsın

İran’dan İsrail’e Füze saldırısı başladı

Tahran'a bomba yağıyor

İran Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında 224 kişi öldü

İRAN VURUYOR. İSRAİL YARDIM İSTEDİ

İran Demir Kubbeyi deldi. İsrail'de ölü sayısı 13'e çıktı

Trump'tan İran'a 'eşi benzeri görülmemiş' tehdit

İsrail'in İran'a yönelik saldırılarında çoğu sivil 215 kişi öldü

İran'dan İsrail'e füze saldırısı başladı

İran: Savunma Bakanlığı: İsrail saldırısında 60 kişi hayatını kaybetti

İlhan Şeşen yaşamını yitirdi

VAN OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ’NDEN MUHTEŞEM BİR DEFİLE.

Antalyalılar Simge ile coştu

“Bir İleri Dönüşüm” Sergisi 39 Galeri’de Sanatseverlerle Buluşuyor!

Oyuncu Leyla Okay vefat etti

Ünlü dansçı Tanyeli hayatını kaybetti

Oyuncu Şinasi Yurtsever hayatını kaybetti

Dilan ve Engin Polat çifti hakkında "uyuşturucu" soruşturması

Komedyen Selin Dilmaç 'uyuşturucu ticareti' sucundan tutuklandı

Ankaralı Turgut'tan acı haber geldi : Hayatını kaybetti

TBB, BELEDİYELERİN AFET BİRİMLERİNDE ORTAK YAPILANMA İÇİN ÇALIŞTAY DÜZENLEDİ

MAVİ ASYA YILDIRIM’DAN GURURLANDIRAN BAŞARI

MANAVGATLI GÜREŞÇİDEN SEKAPARK’TA KÜRSÜ

Kepez’in Milli Takıma uzanan gurur tablosu

Yağlı güreşlerin efsanesi Ali Gürbüz yine zirvede!

Filenin Sultanları Pekin'de Millet Ligi Çin etabında 4 x 4 yaptı

Antalya Büyükşehir Futbol Akademisi kayıtları başladı

Türkiye, ABD'yi 2-1 mağlup etti

MANAVGAT’IN ŞAMPİYONLARI TÜRKİYE’Yİ TEMSİL ETMEYE HAZIRLANIYOR

MANAVGAT BELEDİYESİ GÜREŞ KULÜBÜ’NDEN ANTALYA İL SEÇMELERİNDE BÜYÜK BAŞARI

Fetullah Gülen'in kuzeni Kemalettin Gülen İstanbul'da yakalandı

Yönümüz Özbekistan olsun

Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin yeni başkanı seçildi

Haziran ayı SED ödemeleri hesaplara yatırıldı

DEAŞ terör örgütüne yapılan operasyonlarda 39 kişi yakalandı

İsrail, İran genelinde çok sayıda silah üretim tesisine saldırdı

Adlıhan Dere'nin Şahin Aba imtihanı

Evde Bakım Yardımı hesaplara yatırılmaya başlandı

Babalar Günü: Fedakârlığın ve güvenin simgesi babalar

Bölgesel krizlerin gölgesinde yeniden gündemde: TÜRKÇÜLÜK NEDİR?

Bayramda kesilen radar cezaları iptal edilecek mi?

Kurban Bayramında 3 bin 913 trafik kazasında 44 kişi hayatını kaybetti

Bayramın son gününde Burdur’dan 8 saatte 30 binden fazla araç geçti

Komisyondan geçti: Trafikte hata yapan yandı

ANTALYA’DA TAKSİ ÜÇRETLERİNE ZAM GELDİ

Araç muayene istasyonlarında yeni dönem

Beyaz far kullanımı yasaklanacak mı? Cevabı bu haberde.

4 ayda kırmızı ışık ihlal eden 369 bin 457 kişiye ceza yazıldı

Havadan trafik denetimlerinde 37 bin 56 araca ve sürücüye ceza yazıldı

Ehliyetini kaptıran yanacak

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2