10189,02%1,08
39,77% -0,14
47,05% 0,04
4282,88% 0,17
6823,45% -0,43
İstanbul Milli Eğitim İl Müdürlüğü önünde buluşan bir grup atanamayan öğretmen bir kez daha sorunlarını dile getirdi. İktidara "Aile Yılı" anımsatması yapan ve "Aile yılına ek atama yakışır" şeklinde slogan atan öğretmenler yetkililere seslendi. Öğretmenler "2024 KPSS’ye giren ve hak ettiği halde kontenjan mağduru olan binlerce öğretmen için, yeni sistem devreye girmeden önce, 2024 KPSS puanıyla adil branş dağılımlı ek atama yapılmasını, bu mağduriyetin giderilmesini ve atama bekleyen on binlerce öğretmenin sesine kulak verilmesini talep ediyoruz" dedi.
Atanamayan öğretmenler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve diğer ilgilere şöyle seslendi:
"Türkiye 30.su, 40.sı, 50.si olan öğretmenler dahi ne yazık ki bu yüksek başarılarına rağmen kontenjan dışında kaldı"
"Bugün burada, 2024 KPSS öğretmen ataması için belirlenen hem düşük atama sayısını hem de bu sayı içerisindeki orantısız dağılımları kamuoyuna duyurmak ve ek atama talebimizi dile getirmek için toplanmış bulunmaktayız. Bizler bu sınava, son 22 yılın verilerini temel alarak, 2023 yılından itibaren yoğun bir emek, fedakârlık ve disiplinle hazırlandık. Ancak geldiğimiz süreçte Türkiye 30.su, 40.sı, 50.si olan öğretmenler dahi ne yazık ki bu yüksek başarılarına rağmen kontenjan dışında kalmışlardır.
"Birçok branşta kontenjan sayıları geçen yıla göre yarı yarıya hatta daha fazla azalmıştır"
Geçtiğimiz yıl 400-500-600-700-800 kontenjan verilen branşlara bu yıl ise 23, 27, 28, 29, 32, 41, 61 gibi çok düşük kontenjanlar verilmiştir. Birçok branşta kontenjan sayıları geçen yıla göre yarı yarıya hatta daha fazla azalmıştır. Bu tablo sadece sayılarla ifade edilen bir eksilme değil, binlerce öğretmenin hayatına etki eden bir mağduriyetin ve belirsizliğin somut göstergesidir. Aldıkları yüksek puanlara rağmen atama hakkı elde edemeyen öğretmenler ilk kez bu derece ağır bir tabloyla karşı karşıya kalmıştır. Bu yıl birçok öğretmen, önceki yıllarda aynı puanlarla rahatlıkla atanabilecek durumda olmasına rağmen, kontenjan düşüşü sebebiyle atanamamaktadır.
"Evlilik planlarımızı dahi atanma umuduna bağladık"
2025 yılı, devletimiz tarafından 'Aile Yılı' ilan edilmiştir. Toplumsal yapımızın temeli olan aile kurumu desteklenmekte, gençlerin evlenmeleri teşvik edilmektedir. Ancak biz genç öğretmenler, yıllar süren eğitim ve sınav mücadelesinin ardından, bir de atama engeliyle karşı karşıya kaldık. Evlilik planlarımızı dahi atanma umuduna bağladık.
"Dünyamız başımıza yıkıldı"
Biz çalıştık, ter döktük, Türkiye derecesi yaptık. Bir yıl sınava hazırlandık, bir yıl bekledik. Son 22 yıl verilerine göre kesin atanırız dedik; aksi mümkün değil diye düşündük. Nikah tarihini bile belirlemek için heyecanla bekledik... Ancak açıklanan kontenjanlar, bizleri tam anlamıyla hayal kırıklığına uğrattı. 700’lerden 20’lere, 800’lerden 30’lara kadar düşen kontenjanlar karşısında dünyamız başımıza yıkıldı. Nikah tarihi atama müjdesine bağlı olan, elde ettiği dereceye rağmen kontenjana takıldığını görünce sütü kesilen, 'Son kez' diyerek hazırlandığı 2024 KPSS’de aldığı dereceyle atanmayı beklerken yaşadığı hayal kırıklığıyla umutlarını yitiren nice öğretmenimizin durumu, ek atamanın ne kadar elzem olduğunu açık bir şekilde göstermektedir.
"Ek atama yapılması elzem"
Öte yandan hepimizin bildiği gibi, bu yılki KPSS, Öğretmenlik Meslek Kanunu kapsamında uygulanan son KPSS'dir. Yeni sistemde, adaylar yaklaşık 14 ay sürecek bir akademi eğitimi alacak ve bu süreçle birlikte göreve başlama süreleri en az iki yıl ertelenecektir. Bu da bizlere, önümüzdeki iki yıl içerisinde öğretmen alımlarının sınırlı olacağını, belki de hiç yapılmayabileceğini göstermektedir. Bugün gelinen noktada;
Ülkemizde sendikalar tarafından açıklanan 86.000’in üzerinde öğretmen açığı varken, yeni sistemdeki öğretmenlerin 2026’dan önce göreve başlamayacağı ortadayken, 2024 KPSS’ye giren ve yüksek puanlarla derece yapmış öğretmenler halen atama beklerken, ek atamanın ne kadar elzem olduğu çok açıktır.
Erdoğan'a sözlerini anımsattılar
Sayın Cumhurbaşkanım, sizler genç öğretmenler olarak bizleri her fırsatta 'Anadolu’nun dört bir yanına ışık saçan, evlatlarımızı geleceğe hazırlayan idealist kadrolar' olarak tanımladınız. Bizler de bu misyonla hazırlandık ve yüksek başarılar gösterdik. Sözünüzde ifade ettiğiniz 'Her yıl ortalama 40 bin öğretmen ataması gerçekleştirdik.' ifadesinin gereğini, bu yıl da görmek ve bu umutla beklemek istiyoruz. 15.000 öğretmen ataması ve 1381 engelli öğretmen ataması, ne ihtiyacı karşılayabilmekte ne de hak edilmiş emeğin karşılığı olabilmektedir. Atama sayılarındaki düşüşler, sadece bizlerin değil; evde gecesini gündüzüne katıp dua eden annelerin, umutla yolumuzu gözleyen eşlerin, geleceği bizlerin emeğine bağlı olan çocukların da umudunu kırmıştır. Nikahtan atamaya, ev kiralamadan hayat planlamasına kadar her şeyimizi bu sınav üzerine kurduk. Ve bu mağduriyet, yalnızca rakamların değil, hayatların konusudur."
"Sesimize kulak verilmesini istiyoruz"
Kamuoyuna ve tüm yetkililere de seslenen öğretmenler açıklamalarını şöyle sonlandırdı:
"2024 KPSS’ye giren ve hak ettiği halde kontenjan mağduru olan binlerce öğretmen için, yeni sistem devreye girmeden önce, 2024 KPSS puanıyla adil branş dağılımlı ek atama yapılmasını, bu mağduriyetin giderilmesini ve atama bekleyen on binlerce öğretmenin sesine kulak verilmesini talep ediyoruz. Bizler, bayrağın dalgalandığı her yerde görev almaya hazır öğretmenleriz. Adımız öğretmen, soyadımız Türkiye"