10080,30%1,33
39,82% 0,04
46,90% -0,11
4278,83% 1,21
6852,92% 3,13
MHP’de imzalar verildi bu sürçten sonra ne olacak?
MHP KAYYUMA DEVREDİLİR Mİ?
Bilindiği gibi, Milliyetçi Hareket Partisinde 1 Kasım seçimlerinde alınan başarısız sonuç sebebiyle ülkücü taban tarafından yoğun bir şekilde dile getirilen olağanüstü kongre talepleri ile ilgili çalışmanın ilk aşaması olan üst kurul delegelerince hazırlanan olağanüstü kongre talepli noter onaylı imzaların toplanma işlemi tamamlanmış ve toplanan 544 adet imza 15.01.2016 tarihinde çalışmayı yürüten avukatlar tarafından Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezine teslim edilmiştir.
Bu çalışmanın Sayın Meral Akşener adına yürütülen kısmında görev alan hukukçulardan aynı zamanda Ankara seçim ofisinde de görevli bulunan Emekli Ağır ceza Reisi MHP MDK Üyesi, 2007 ve 2011 yıllarında milletvekili adayı olan Sayın Feridun Bahşi’yi hem hukuki süreçle ilgili bilgi almak hem de sohbet etmek üzere telefonla aradık.
Vehbi kaya; Sayın Feridun Bahşi öncelikle röportaj isteğimizi geri çevirmediğiniz için teşekkür ediyorum.
Vehbi Kaya; Sayın Bahşi ilk sorum şu şekilde,
Çalışmalarınızın bu güne kadar olan hukuki sürecini anlatır mısınız?
Feridun Bahşi; Kamuoyunca da bilindiği gibi 1 Kasım seçimleri sonucu yaşanan hezimet sonrası ülkücü tabanın talep ve baskılarıyla, başarısızlığın sebeplerinin tartışılabileceği ve gerekirse MHP parti tüzüğünde bulunan antidemokratik hükümlerin değiştirilebilmesi amacıyla olağanüstü kongre toplanması için bir çalışma başlatıldı.
Bu çalışma çerçevesinde olağanüstü kongre talepleri ile ilgili Kasım ayı içerisinde önce Sayın Sinan Oğan sonra Sayın Koray Aydın ve son olarak da Sayın Meral Akşener tarafından basın açıklamaları yapıldı.
Sayın Meral Akşener tarafından 30 Kasım 2015 tarihinde yapılan basın açıklaması ülkücü taban ve delegede büyük bir heyecan yarattı.
Olağanüstü kongre talebini, noter onaylı imzalarla işlerin takibi için avukatlara verilen vekâletnameleri üst kurul delegelerimiz, gerek İstanbul’a giderek gerekse Ankara’da açmış olduğumuz ofisimize gelerek bizzat elden Sayın Meral Akşener’e ileterek teslim etmişlerdir.
Diğer basın açıklaması yapan Sayın Sinan Oğan ve Sayın Koray Aydın tarafından toplanan imzalarla birlikte biz hukukçular tarafından birleştirilen ve birleştirme tutanakları da noterce onaylanan toplam 544 adet imza 15.01.2016 tarihinde Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezine teslim edilmiştir.
Vehbi Kaya; Sayın Bahşi, Teslimden sonra imza vermek isteyen üst kurul delegelerinin imzaları geçerli midir? Geçerli ise delege nasıl bir yol izlemelidir?
Feridun Bahşi; Genel merkeze teslim edilen imzalardan sonrada imza vermek isteyen delegenin de imzaları da elbette ki geçerli olacaktır.
kurul delegesinin izleyeceği yol ise; notere giderek http://www.meralaksener.com.tr/ internet adresinde bulunan MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ GENEL BAŞKANLIĞINA hitaben yazılı talepnamenin düzenlenmesini ve bir suretinin kendisine verilmesini bir suretinin de parti genel merkezine tebliğ edilmesini istemek şeklinde olacaktır.
Vehbi Kaya; Sayın Bahşi, İmzalar teslim edildi. Bu aşamadan sonraki süreç nasıl gelişecek?
Feridun Bahşi; Evet, imzalar teslim edildi. Bundan sonra parti genel merkezinin önünde 3 seçenek var.
Birincisi, hukuku uygulayıp siyasi partiler kanunu, parti tüzüğü ve dernekler kanunu uyarınca 30 gün içinde olağanüstü kongreyi toplamak.
İkincisi, olağanüstü kongreyi toplamayacağını yazı ile taraflara bildirmek.
Üçüncüsü, hiçbir cevap vermemek.
Birinci yolu tercih ettiği takdirde hiçbir sorun yoktur. Hukuk işliyor demektir. Genel merkez kongre ile ilgili prosedürü işletip tüzük değişikliği kongresini toplar. Yasal olarak doğru olan budur. Her ne kadar parti tüzüğünde ya da siyasi partiler kanununda süreye ilişkin bir hüküm yok ise de dernekler tüzüğünün 13/b maddesinde 1/5 delegenin talebi üzerine olağan üstü kongre 30 gün içinde toplanır hükmü vardır ve Siyasi Partiler Kanunun 121. Maddesinde herhangi bir sebeple bu kanun hükümlerinde bir eksiklik görüldüğü taktirde bu eksikliğin Türk Medeni Kanunu ile Dernekler Kanunundaki hükümlerle giderileceğini hüküm altına almıştır. Bu sebeple 30 gün içinde olağanüstü kongrenin toplanması yasal zorunluluktur.
Vehbi Kaya; Sayın Bahşi, Kanunun belirttiği sayıda üst kurul delegesi olağanüstü kongre talebinde bulunduğunda Parti Genel Başkanının ya da Parti üst yönetiminin delegenin iradesi üzerinde takdir hak ve yetkisi var mıdır?
Feridun Bahşi; Hayır. Hiç kimsenin bu konuda taktir hakkı ve yetkisi yoktur.
Yukarıda da izah etmeye çalıştığım gibi üst kurul delegelerinden oluşan büyük kongre ise partinin en üst yetkili organıdır.
En az 1/5 üst kurul delegesinin olağanüstü kongre istemesi halinde ne Parti Genel Başkanının ne de parti yetkili organlarının olağanüstü kongre toplamama noktasında bir takdir hakları yoktur.
Vehbi Kaya; Sayın Bahşi, Mahkeme süreci nasıl başlayacak ve nasıl yürüyecektir?
Feridun Bahşi; 30 günlük sürede olağanüstü kongre toplanmazsa mahkeme süreci başlayacaktır.
Bu durumda üst kurul delegelerimizin vekalet verdiği hukukçu arkadaşlarımızla birlikte kongrenin gerçekleştirilmesi için Ankara Sulh Hukuk Mahkemesinden olağanüstü kurultayın gerçekleştirilmesini sağlamak üzere ÇAĞRI HEYETİ oluşturulması için talepte bulunacağız.
Vehbi Kaya; Sayın Bahşi Anlamadım. Parti kayyuma teslim edilmeyecek mi?
Feridun Bahşi ;Hayır.hayır…
Ne kayyumu?
Bu kayyum lafı nereden çıkıyor?
Genel merkez süresi içerisinde olağanüstü kongreyi toplamadığı taktirde biz mahkemeden sadece ve sadece olağanüstü kongreyi gerçekleştirmek üzere bir heyetin görevlendirilmesini talep edeceğiz. Bu heyetin kanunda yer alan adı ÇAĞRI HEYETİ. ÇAĞRI HEYETİ salonu tutacak, delegelere davetiye gönderecek ve olağanüstü kongrenin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi için tedbirler alacaktır. Bunun dışında herhangi bir görevleri olmayacaktır.
Bu süreçte parti Genel Başkanı, MYK, MDK, ve diğer kurumları olağan bir şekilde görevlerinin başında olacaktır.
Vehbi Kaya; Sayın Feridun Bahşi, Peki, kayyum nedir? Kayyum lafına neden tepki gösterdiniz?
Feridun Bahşi, Kayyum, yöneten kimse anlamına gelmektedir. Mahkemece atanacak olan ÇAĞRI HEYETİ partiyi yönetmeyecektir. Sadece ve sadece olağanüstü kongre için çağrı yapacak ve çağrı sonrası sağlıklı olarak kongrenin gerçekleştirmesi için tedbirleri alacaktır.
Kamuoyunda algılandığı gibi, partiye el koyup tüm kurum ve kuruluşlarıyla yönetmeye kalkmak değildir.
En önemlisi ise, çağrı heyeti partimizin üst kurul delegeleri arasından belirlenecektir. Dışardan ilgisiz bir kişinin bu konuda görevlendirilmesi gibi bir durum yoktur.
Kamuoyunda parti kayyuma devredilecek denilerek son zamanlarda bazı şirketlere atanan 200 bin TL aylıklı kayyumlar hatırlatılıp algı oluşturulmaya çalışılmaktadır.
Vehbi Kaya; Sayın Feridun Bahşi, Mahkeme nasıl bir karar verebilir?
Feridun Bahşi, Mahkeme konuyu şekil açısından inceleyecektir.
Hukuki olarak şekil şartları yerine getirildiyse talebin kabulüne karar vermesi gerekir.
Şekil şartlarından birincisi 1/5 delegenin yani 247 delegenin noter onaylı imzası ile olağanüstü kongre talebi var mıdır? Ki imza sayısı daha önce de açıkladığımız gibi 544 tür. Bu konuda bir sıkıntı yoktur.
İkincisi ise bu imzalar usulünce genel merkeze tebliğ edilip 30 günlük sürede genel merkez olağanüstü kongreyi toplamış mıdır? Yine bilindiği gibi 15.01.2016 tarihinde imzalar genel merkeze teslim edilmiş olağanüstü kongrenin yapılması için 30 günlük süre başlamıştır.
Zaten 30 gün içinde yapılmazsa biz mahkemeye başvuracağımız için bu şekil şartı da gerçekleşmiş olacak.
Bu iki şartında gerçekleşmemesi durumunda mahkeme ÇAĞRI HEYETİ atama yönünde bir karar verecektir.
Vehbi kaya; Sayın Feridun Bahşi, Mahkeme süreci ne kadar zaman alacaktır?
Feridun Bahşi, Dava açıldıktan hemen sonra genel merkeze dilekçemiz tebliğ edilerek 15 günlük cevap süresi verilecek, bu arada Yargıtay Cumhuriyet Savcılığından üst kurul delege listesi getirtilecek bunlar temin edildiği anda da mahkeme ÇAĞRI HEYETİNİ atama talebi ile ilgili kararını verecektir.
Vehbi kaya; Sayın Feridun Bahşi, Mahkeme karar verdiği anda kongre toplanacak mı? Temyiz edilmesi kongre toplanmasına engel mi?
Feridun Bahşi, Mahkeme karar verdiği anda olağanüstü kongre toplanma süreci hemen başlayacaktır. Kararın temyiz edilmesi infazını yani olağanüstü kongrenin yapılmasını engellemeyecektir.
Vehbi kaya; Sayın Feridun Bahşi, İmzaların tesliminden sonra üst kurul delegeleri baskı ya da başka bir sebeple imzalarını geri çekerse durum ne olur?
Feridun Bahşi, Yargıtay kararlarında imza teslimine toplu irade beyanı denmektedir. Toplu irade beyanından sonra imzaların geri çekilmesi gereçsizdir. Geri çekilse dahi imzalar geçerliliğini koruyacaktır.
Vehbi kaya; Sayın Feridun Bahşi, Bu durumda hukuki açıdan olağanüstü kongrenin toplanmasının önünde hiçbir engel görünmüyor diyorsunuz öyle mi?
Feridun Bahşi ,Evet.
Hukuken tamamen haklıyız. Haklı olan güçlüdür. Asgari gereken imzanın iki katından fazla imza ile başvuru yani toplu irade beyanı yapılmış, gereken sürede genel merkezce olağanüstü kongre toplanmazsa mahkemenin bu konuda gerekli kararı verip ÇAĞRI HEYETİNİ atayacağını bekliyoruz.
ÇAĞRI HEYETİ de olağanüstü kongre çağrılarını yapıp kongrenin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacaktır.
Bir kere daha tekrar etmek isterim ki, ÇAĞRI HEYETİ partimizin üst kurul delegeleri içerisinden seçilecektir.
Vehbi kaya; Feridun Bahşi Bey, zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.
Feridun Bahşi ; Bu fırsatı verip ülkücü tabanı bilgilendirme imkanı tanıdığınız için hergunmedya.com ve ekibinize ben teşekkür ederim.
HABER; VEHBİ KAYA…