• BIST 100

    10267,09%-0,10
  • DOLAR

    32,29% -0,12
  • EURO

    34,83% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2414,46% 0,89
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,21

Türkiye’de gerçekleşen gıda israfının %42’si evlerde çöpe gidiyor

Araştırmalar; 783 milyon insanın 2022’de açlıkla karşı karşıya kaldığını ve israf edilen gıdanın %25’inin dünyadaki 795 milyon yetersiz beslenen insanı doyurabileceğini gösteriyor.

EKONOMİ 26.04.2024 13:55:00 0
Türkiye’de gerçekleşen gıda israfının %42’si evlerde çöpe gidiyor

Dünyada her yıl gerçekleşen gıda israfının %61’i, Türkiye’de gerçekleşen gıda israfının ise %42’si evlerde çöpe giden yiyeceklerden kaynaklanıyor. Günümüzün en büyük küresel sorunlarından biri olan yemek israfına 8 yıldır dikkat çeken Compass Group, bu yıl da 24 Nisan’da “Yemek İsrafını Durdur” çağrısında bulunarak; tüm dünyayı gıda israfı mücadelesine katılmaya teşvik etti.

İsraf edilen gıdanın %25’i, yetersiz beslenen 795 milyon insanı doyurabilir

Yaklaşık 783 milyon insanın 2022’de açlıkla karşı karşıya kaldığını gösteren araştırmalar; israf edilen gıdanın sadece %25’inin dünyadaki 795 milyon yetersiz beslenen insanı doyurabileceğinin altını çiziyor. Dünyada her yıl 931 milyon gıda israf edilirken ülkemizde 18,1 milyon ton gıda israf ediliyor ve bu her yıl 603 bin çöp kamyonunun taşıdığı miktarda çöpe karşılık geliyor.

Türkiye, kişi başına israfta dünya genelinde 3. sırada

Her yıl dünyada gerçekleşen gıda israfının %61’i, Türkiye’de gerçekleşen gıda israfının ise %42’si evlerde çöpe gidiyor. Dünya genelinde kişi başına en çok gıdanın israf edildiği 3. ülke olan Türkiye’de, her yıl evlerde kişi başı 93 kg gıda çöpe atılıyor, günde yaklaşık 4,9 milyon ekmek çöpe gidiyor.

Gıda israfı, tarımda kullanılan suyun dörtte birinin de israf olmasına yol açıyor. Gıdaların yenilebilir hale gelme aşamasına kadar tonlarca litre su kullanıldığı için çöpe atılan her gıda beraberinde su israfına da sebebiyet vermiş oluyor. Çöpe atılan her 1 kg etin yanında 15.500 litre, her 1 kg domatesin yanında ise 184 litre su da israf ediliyor.

Gıda israfı küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde %8 - 10'unu oluşturuyor, bu da yaklaşık Çin’in yüzölçümü kadar bir alana denk geliyor. Türkiye’de ise yıllık gıda israfı, ortalama 10 milyon aracın bir yılda oluşturduğu CO2 emisyonu ile aynı etkiye sahip.

Compass Group, her yıl Nisan ayında gıda israfına dikkat çekiyor

Dünyanın en büyük yiyecek içecek hizmetleri şirketlerinden olan Compass Group PLC, günümüzün en büyük küresel sorunlarından biri haline gelen yemek israfı konusuna sosyal sorumluluk bilinciyle yaklaşan değerli kurumlardan biri. Compass Group her yıl Nisan ayında, faaliyet gösterdiği 35 ülkede müşterilerini, çalışanlarını, tedarikçilerini ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek “Yemek İsrafını Durdur Günü” küresel mücadelesine liderlik ediyor.

Compass Group PLC, gıda enflasyonu sebebiyle yaşam maliyetlerinin sürekli yükseldiği bu dönemde gıda israfını azaltmak için harekete geçmenin her zamankinden daha çok önem taşıdığını belirtiyor. Önce kendi çalışanlarını eğiten, tedarikçilerini denetleyen ve israfı önleyen politikalarıyla sorumluluk alan bir çalışma kültürü oluşturan Compass Group, hizmet sağladığı müşterilerden son tüketiciye kadar temas sağladığı her topluluğa öncülük ederek israfın önüne geçecek adımlar atılması konusunda farkındalık oluşturmayı, yol göstermeyi ve birlikte olumlu değişimler sağlamayı hedefliyor.

Compass Group 2020 yılında, hizmet verdiği tesislerdeki gıda atığını 2030 yılına kadar %50 azaltacağının taahhüdünü veriyor ve bu hedefini gerçekleştirmek için atık teknolojisi yönetim sistemlerini kullanıyor. Önümüzdeki yıllarda ise “gıda atığı ölçüm teknolojisini” tüm dünyadaki tesislerinde yaygınlaştırmayı sürdürerek hizmet sunduğu müşterilerinin de gıda atıklarını azaltma konularındaki ilerlemeyi izlemelerini sağlayacak.

Sofra/Compass Group Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Nihat Kartal konuyla ilgili şöyle konuştu;

"Compass Group olarak bu yıl sekizinci kez ‘Yemek İsrafını Durdur Günü’nü kutluyoruz. Dünya genelinde gıda israfını azaltma çabalarımızı ve bu konudaki çevresel ile sosyal faydaları vurgulamak amacıyla bir farkındalık kampanyasına öncülük ediyoruz. Dünya çapında yıllık olarak 5 milyarın üzerinde öğün hazırlarken, israfı önlemeye yönelik gerekli tüm önlemleri alıyoruz. Çalışanlarımız, tedarikçilerimiz ve müşterilerimizle işbirliği içinde, toplumda yiyecek israfının önlenmesi konusunda sürekli bilinçlendirme çalışmaları yürütüyoruz.

‘Yemek İsrafını Durdur Günü’ bizim için yalnızca tek bir günle sınırlı kalmayan, her gün toplumun tutum ve davranışlarını değiştirmeyi hedefleyen bir bilinçlendirme faaliyetidir. Geçtiğimiz hafta İstanbul'da düzenlediğimiz Compass Group EME Culinary Cup'24 yarışması da bu bilinci pekiştiren etkinliklerden biriydi. Compass Group EME bölgesinden yetenekli şeflerin, yöneticilerin ve grup liderlerinin katıldığı bu yarışmanın her aşamasında sürdürülebilirliği teşvik etmeyi ve Net Sıfır taahhüdümüzü öne çıkarmayı hedefledik.

Gıda israfı konusunda çözüm tek taraflı değildir; eğitim, kampanyalar, menü planlaması, etkili satın alma, sistematik depolama, yenilikçi tarifler ve atık yönetimi teknolojileri ile israfı minimize ediyoruz. Compass Group olarak, ölçeğimizi ve etkimizi kullanarak değişimi iyiye doğru yönlendiriyoruz. Gıda atıklarının azaltılması, sürdürülebilirlik stratejimizde merkezi bir role sahip olup, operasyonlarımızı daha verimli kılarak maliyetleri kontrol altına almamıza ve enflasyonla mücadelemize yardımcı oluyor.

2023 yılında Türkiye genelinde hizmet verdiğimiz noktalarda gıda atığı takip sisteminin benimsenmesini hedefledik ve bu sistemleri başarıyla uygulayarak hedefimizi aştık. 2030 yılına kadar gıda atığını %50 azaltma taahhüdümüz doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz. Değişimin ancak kolektif bir çaba ile mümkün olabileceğini bilerek, herkesin bu konuda bilgili olmasını ve harekete geçmesini sağlamak amacıyla farkındalık çalışmalarımıza devam edeceğiz."

 

Kaynaklar:

Birleşmiş Milletler 2021 Gıda İsraf Endeksi Raporu

TÜİK 2020 Ulusal Envanter Raporu

TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı – Gıda Bankacılığı Çalıştayı 2021

The State of Food Security and Nutrition in the World 2023

SOFRA/ COMPASS GROUP TÜRKİYE Hakkında: 1987’de kurulan Sofra/Compass Group Türkiye, dünyanın lider yiyecek ve destek hizmetleri firması olan Compass Group PLC bünyesindedir. Türkiye’de, EUREST, OBASAN ve TURKAŞ markasıyla iş merkezlerine, fabrikalara, eğitim kurumlarına ve sağlık kurumlarına toplu yemek hizmeti veren Sofra/Compass Group Türkiye, EUREST SERVICES markası ile tesis işletim ve bakım onarımı, temizlik, iç taşıma ve depolama, idari ve ofis destek, açık alan ve çevre bakım gibi destek hizmetleri, EUROSERVE GÜVENLİK markası ile de koruma ve güvenlik hizmetlerini, Türkiye’nin her noktasında 81 ilde, 30 bin çalışanıyla, 4 bine yakın farklı lokasyonda hizmet sunmaktadır. Toplu yemek hizmeti verdiği kuruluşların kendi tesislerinde kurduğu mutfaklarında ve Türkiye genelinde 4 merkezi yemek üretim tesislerinde günde toplam 1,3 milyon öğün yemek üretimi gerçekleştirmektedir.

Compass Group Hakkında: Compass Group PLC, 35 ülkede milyonlarca kişiye yemek servisi yapan ve dünya çapında 550.000'den fazla kişiyi istihdam eden ve onlarla ilişki kuran, dünyanın önde gelen bir gıda ve destek hizmetleri şirketidir. Şirket, yerleşik bir marka portföyü ile İş Merkezleri ve Endüstri Tesisleri, Sağlık ve Eğitim Kurumları, Spor, Eğlence ve Savunma Sanayi sektörlerinde gıda ve bir dizi destek hizmetleri sağlama konusunda uzmanlaşmıştır.


AESOB’DA VERGİ DÜZENLEMELERİ, KDV ORANLARI VE İBAN ÖDEMELERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

ÖMER FETHİ GÜRER'DEN BELEDİYELERE GIDA DENETİM YETKİSİ VERİLMESİ İÇİN KANUN TEKLİFİ

İYİ PARTİ'NİN YENİ TBMM GRUP BAŞKAN VEKİLLERİ BELİRLENDİ

Kepez Meclisi mali krizi çözdü

16 PKK'LI TERÖRİST PKK'LI TERÖRİST DAHA YOK EDİLDİ

13 YILDIR BURSA'YA UĞRAYAN YAREN LEYLEĞİN 4 YAVRUSU OLDU

ÖZGÜR ÖZEL, AYŞE ATEŞ İLE GÖRÜŞTÜ.

VEKALETLE KURBAN KESİM BEDELİ AÇIKLANDI

KEÇİÖREN BELEDİYE BAŞKANI MESUT ÖZARSLAN: “ BORÇ 1 MİLYAR 755 MİLYON TL

YÜKSEK SEÇİM KURULU, YEREL SEÇİMLERİN KESİN SONUÇLARINI İLAN ETTİ

Antalya Bilim Merkezi’nin atölye çalışmalarına yoğun ilgi

Dilekler Akdeniz’le buluştu

Kumluca Atatürk Stadyumu’nda sona doğru

Gençlik Kampı ve Eğitim Merkezi'nde Ormanda Matematik Günü etkinliği

Potanın en yetenekli küçükleri

TÜRKİYE KUPASI KONYAALTI’NIN

Muhittin Böcek'in 2'nci 5 yıl vizyon yolu

KOCAGÖZ'ÜN İTİRAZ DİLEKÇESİ VERİLDİ

Benzin ve motorine indirim geliyor

CANAN CEYLAN, AS BAŞKANLIK GÖREVİNE GETİRİLDİ

FETHİYE’DE BAŞPEHLİVAN ALİ GÜRBÜZ OLDU

BAŞKAN KOTAN, MİNİK ZEYNEP'İN GÖNLÜNÜ ALDI 

Enerji devleri İzmir’de buluşuyor

MANAVGAT BELEDİYESİ ŞEHİT MUSTAFA ŞEN İÇİN MEVLİT OKUTTU

MANAVGAT BELEDİYESPOR’DAN 10 GOLLÜ GALİBİYET

30 bin nüfuslu hasarlı ASM hizmet vermeye devam etti

MANAVGAT’TA TARIM ÜRÜNLERİ DOLUDAN ZARAR GÖRDÜ

Konyaaltı sahilini işleten Alkoçlar Otelcilik AŞ için mahkemeden iflas kararı çıktı

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI DIŞİŞLERİ BAKANLARI KONSEYİ TOPLANTISI TÜRKİYE'DE YAPILACAK

ANKARA TABİP ODASI SEÇİMLERİNİ “ÇAĞDAŞ HEKİMLER” KAZANDI

Yükleniyor

Muhammed Al Nahyan Öldü!

İsrail Polisi Türk Vatandaşını Öldürdü

VASYL BODNAR: RUSYA UKRAYNA TOPRAKLARINI TERK ETTİĞİ SANİYEDE MÜZAKEREYE HAZIRIZ

Hamas lideri Haniye'den İsmailağa Cemaati'ne taziye ziyareti

HOLLANDA'NIN "KRAL GÜNÜ" ANKARA'DA KUTLANDI

ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEİNMEİER ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ

ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEİNMEİER, GAZİANTEP'TE GAZİKENT İLKOKULU'NU ZİYARET ETTİ

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, İstanbul'da: Ekrem mamoğlu'nu ziyaret etti

ÖZGÜR ÖZEL: BU BİR ZAFER DEĞİL, GÖREVDİR.

İsrail, İran'a misilleme saldırısı başlattı

Ünlü şarkıcı Emir Yeşil hayatını kaybetti

İstanbul’da festival mevsimi başladı

Models of Turkey Güzellik Yarışması Başvuruları Başladı…

Muratpaşa’da nikah yoğunluğu

Entübe edilen Kadir İnanır'dan iyi haber

Bahar Öztan hayatını kaybetti

Kadınlar yaşadıklarını tiyatroyla anlattı

96. Oscar ödüllerine 'Oppenheimer' ile Gazze çağrısı damga vurdu

Konyaaltı’nda Kadın Oyunları Festivali başladı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİNDEN  WONDERLANDE DEFİLESİ

Kumluca Atatürk Stadyumu’nda sona doğru

Potanın en yetenekli küçükleri

CANAN CEYLAN, AS BAŞKANLIK GÖREVİNE GETİRİLDİ

FETHİYE’DE BAŞPEHLİVAN ALİ GÜRBÜZ OLDU

Kepez’in kızları şampiyonlarla oynayacak

BAŞPEHLİVANLAR GÜREŞLERE HAZIRLANIYOR

KUMLUCA’DA BAŞPEHLİVAN FATİH ATLI OLDU

MANAVGAT BELEDİYESİ SATRANÇ TURNUVASINA REKOR KATILIM

MANAVGAT BELEDİYESPOR GALİBİYET SERİSİNE DEVAM EDİYOR

Kepez’in hentbolcuları durdurulamıyor

13 YILDIR BURSA'YA UĞRAYAN YAREN LEYLEĞİN 4 YAVRUSU OLDU

VEKALETLE KURBAN KESİM BEDELİ AÇIKLANDI

MANAVGAT BELEDİYESİ ŞEHİT MUSTAFA ŞEN İÇİN MEVLİT OKUTTU

MANAVGAT’TA TARIM ÜRÜNLERİ DOLUDAN ZARAR GÖRDÜ

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI DIŞİŞLERİ BAKANLARI KONSEYİ TOPLANTISI TÜRKİYE'DE YAPILACAK

MARMARİS ADAKÖY'DEKİ İSKELE PROJESİNİN ÇED SÜRECİ SONLANDIRILDI

IĞDIR'DA NAHÇIVANIN 100. YILI BİSİKLET TURUYLA KUTLANDI

MİT, CASUSLUK FAALİYETLERİNE İLİŞKİN YURTTAŞLARI UYARDI

ASAT yağmur suyu drenaj alt yapısını güçlendiriyor

Bakan Göktaş: “Aile Destek Merkezleri’nden geçtiğimiz yıl yaklaşık 140 bin kişi yararlandı”

Mayıs ayı poliçelerinde azami artış oranı belli oldu

Alkan’dan Ankara’ya “Korsanla Mücadele” Çıkarması

kamu taşınmazı son sürat satışlar

Zorunlu Trafik Sigortasında Yeni Dönem Bugün Başladı

EN ÇOK OTOMOBİL HANGİ İLİMİZDE?

Zafer Partisi'nin İstanbul adayı Azmi Karamahmutoğlu

Konyaaltı'nda Büyük maraton sona erdi

CHP'nin belediye başkan adaylarını açıklayacağı tarih belli oldu

Trafikte bunu yapan yandı! İşte trafik cezaları

Togg'a büyük zam

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16